اندروید ۱۱ و همه دانستنیهایش
انتشار اندروید ۱۰ در سال ۲۰۱۹، تغییر بزرگی در این سیستم عامل ایجاد کرد. حالت تاریک که مدتی بود منتظرش بودیم، مهمان گوشیهایمان شد و اندروید برای همیشه از شیرینی فروشی خداحافظی کرد! چرا که تا قبل از اندروید ۱۰، گوگل هر نسخه از اندروید را با اسم یک شیرینی نامگذاری میکرد. اما اندروید ۱۱ چه کرده است؟ چه تغییراتی داشته و تا چه حد توانسته به رشد کلی اندروید کمک کند؟
چه گوشیهایی اندروید ۱۱ را دریافت خواهند کرد؟
گوگل، نسخه نهایی اندروید ۱۱ را ۱۸ شهریور ۱۳۹۹ منتشر کرد! طبق معمول همیشه، سری پیکسل گوگل همزمان با انتشار اندروید ۱۱، این سیستم عامل را دریافت کردند. البته امسال اتفاق خوبی افتاد و چند دستگاه منتخب از شرکتهایی چون شیائومی، اوپو و ریلمی نیز همان روزهای اول این نسخه از اندروید را دریافت کردند. همین اتفاق، پیشرفت بزرگی برای سیستم عامل اندروید محسوب میشود. البته اگر دستگاههایی با برند سامسونگ،موتورالا و یاهر برند دیگری دارید، باید چند ماهی منتظر بمانید تا بتوانید از اندروید ۱۱ استفاده کنید.
چه ویژگیهایی در انتظار ماست؟
این مسئله که خیلی افراد ممکن است اندروید ۱۱ را به چشم سیستم عاملی نه چندان جذاب ببیند، کاملا عادی است. چرا که با انتشار نسخه دهم، این سیستم عامل، به بلوغی ظاهری رسیده و اصلا انتظار آپدیتهایی بزرگ با ظاهری پر زرق و برق از این سیستم عامل نداریم. چیزی که ما به دنبالش هستیم، ارتقا ویژگیهای موجود و اضافه کردن ویژگیهایی کاربردی است و اندروید ۱۱ به خوبی از پس این قضیه بر آمده است. ارتقا نمایش اعلانات، مجوزهای جدید برای برنامهها و تغییراتی در منوی خاموش کردن دستگاه، همه از جذابیتهای اندروید ۱۱ است.
البته تغییراتی هم هستند که ترجیح میدادیم نباشند! تغییراتی از جمله تغییر ظاهر پنجره مولتی تسکینگ و برنامههای پیشنهادی که زیر آن، قرار گرفتهاند. همه این مشکلات کوچک و سلیقهای با آپدیتهای کوچک قابل حلاند. پس میتوانیم بگوییم یازدهمین نسخه اندروید در کل کارآمدتر، بهتر و سریعتر شده است.
حباب چتی، یا چت حبابی!🔮
همانطور که بالاتر گفتیم، اندروید ۱۱ سیستم عاملی با تغییرات زیاد و بزرگ نیست. در عوض، سیستم عاملی با تغییرات کوچک و زیاد است! چندی از این تغییرات کوچک، مربوط به بخش پیامرسان گوشی است که گوگل هر ساله با وسواس زیادی روی آن کار میکند. ابتدای این لیست، چتهای حبابی را خواهید دیدید. دقیقا شبیه چیزی که فیسبوک، سالها از آن استفاده میکند. در واقع چتها و گفتوگوهای شما در حبابی کوچک کناره نمایشگرتان، به نمایش در میآیند و با لمس این حباب وارد همان چت یا گقت و گو میشوید. گوگل، API چت حبابی را برای همه در دسترس قرار داده و توسعه دهندگان را تشویق میکند تا با استفاده از این API برنامههایشان را بیشتر با اندروید، هماهنگ کنند.
تغییر دیگری که در زمینه چتها و پیامرسانها رخ داده، امکان ارسال پیام از طریق نوار اعلانات است! در گذشته نیز چنین قابلیتی وجود داشت، اما باید به متنی چند کلمهای بسنده میکردید. گوگل، این محدودیت را در اندروید ۱۱ برداشته و امکان ارسال عکس را نیز از طریق همین نوار اعلانات، ممکن کرده است. تغییر دیگری که در همین نوار اعلانات خواهید دید، مرتبتر شدن و زیبا تر شدن اعلانات است.
گوگل به امنیت شما اهمیت میدهد!🔐
یکی از موفقیتهای اندروید ۱۰، مجوزهای جدیدی بود که برای برنامهها در نظر گرفته بود. در واقع، اندروید ۱۰ کنترلی بیشتری بر روی برنامهها به کاربر میداد و مشخص میکرد این برنامهها به چه بخشهایی از دستگاه شما دسترسی دارند. اندروید ۱۱ نیز، نسخه ارتقا یافته این ویژگی را با خود به همراه دارد.
این بار و در این نسخه جدید از اندروید، هر زمان که برنامهای درخواست دسترسی به اطلاعات کلیدی چون مکان، میکروفون یا دوربین داشته باشد، میتوانید دسترسی لحظهای برای این برنامهها ایجاد کنید. به این شکل، برنامه تنها زمانی به اطلاعات شما دسترسی دارد که شما به آن اجازه دهید. چه برای یک لحظه، یک ساعت یا همیشه! هرگاه هم که برنامه را ترک کنید، مجوزهای لحظهای از بین رفته و اطلاعات از دسترس برنامه خارج میشوند.
با برنامههای ضبط نمایشگر، خداحافظی کنید 🎥
در نسخههای قبلی اندروید، صبورانه منتظر ماندیم تا ویژگی ضبط نمایشگر، به اندروید اضافه شود اما نشد. همیشه مجبور بودیم برنامههای مختلفی نصب کنیم که خیلی هم کارآمد نبودند. با اینکه ممکن است خیلی از ما از ضبط نمایشگر استفاده نکنیم، نبود چنین امکان سادهای در اندروید، امتیازی منفی برای این سیستم عامل داشت. حال اندروید ۱۱ به این نیاز ما پاسخ داده و این مشکل را برای همیشه حل کرده است آنهم با ظاهری مناسب و امکانات بسیار خوب.
اندروید ۱۱، گوشیهای تاشو را دوست دارد💕
اگر پیشرفت موفق و بزرگی در گوشیهای اندرویدی وجود داشته باشد، قطعا مربوط به نمایشگرها است. شرکتها در حال تلاش برای تولید نمایشگرهایی با کیفیت و ویژگیهای جدید هستند. پس اندروید باید سازگاری خوبی با این نمایشگرها ایجاد کند و از شرکتهای تولید کننده، عقب نماند. سال ۹۹ نشان داد گوشیهای تاشو، بین کاربران محبوب هستند! چراکه گوشیهایی چون Z flip سامسونگ یا RAZER موتورالا فروش خوبی داشتند. خبر خوب برای علاقهمندان به این گوشیها و شرکتهای تولید کننده آنها، این است که گوگل API تشخیص زوایه لولای گوشیهای تاشو را به اندروید ۱۱ اضافه کرده است. توسعه دهندگان میتوانند با استفاده از این API برنامههای خود را با نمایشگرهای تاشو سازگار کنند و از اختلال بین برنامهها یا مشکل در استفاده از آنها، جلوگیری کنند.
اما تا شدن تنها ویژگی نمایشگرهای جدید نیست! نرخ تازهسازی نمایشگرها نیز افزایش یافته است. استفاده از نمایشگرهایی با نرخ تازهسازی ۹۰ یا ۱۲۰ هرتز، به هیچ وجه غیر معمول نیست. اندروید ۱۱ به این مسئله هم فکر کرده و این قابلیت را به توسعه دهندگان داده تا مشخص کنند برنامههایشان با چه نرخ تازهسازی اجرا شوند. برای مثال، اگر برنامه نویسی تشخیص دهد نرمافزارش با نرخ تازهسازی ۶۰ هرتز بهتر نمایش داده میشود، میتواند این نرخ را برا برنامه خود در نظر بگیرد تا نمایشگر با آن همگام شود.
اندروید ۱۱ و نسل پنجم اینترنت 🙂
نسل پنجم اینترنت همراه، یا همان ۵G سال ۲۰۱۹ در برخی گوشیها مورد استفاده قرار گرفت و افراد اندکی را به این شبکه پرسرعت متصل کرد. با شروع سال ۲۰۲۰ گوشیهای بیشتری به ۵G مجهز شدند و به دنبال آن افراد بیشتری موفق شدند از این فناوری جدید استفاده کنند. گوگل برای کمک به این روند افزایشی از APIای به نام “Dynamic Meterdness API” در اندروید ۱۱ استفاده کرده است. روی کاغذ شاید API بی مصرفی به نظر برسد! اما همین API اندروید ۱۱ را قادر میسازد تا از تمام ظرفیت ۵G، استفاده کند. در واقع این API، با تشخیص اینکه کاربر به اینترنت نسل پنجم متصل است یا نه، کیفیت محتوا، بازی و هرچیز دیگری که از طریق اینترنت به آن دسترسی دارید را کنترل میکند. همین به کاربر کمک میکند تا نهایت استفاده را از اینترنت ۵G ببرد.
همه چیز، در کنترل شما
یکی دیگر از ویژگیهای جذابی که به اندروید ۱۱ اضافه شده، کنترل آسانتر رسانهها و دستگاههای متصل به گوشی از طریق نوار اعلانات است. به راحتی میتوانید موسیقی را کنترل کنید و یا خانه خود را مدیریت کنید. با اینکه مدیریت خانه هوشمند در کشور ما عملا کارایی ندارد، پرداختن به این مسئله خالی از لطف نیست. چرا که گوگل هر ساله سعی میکند در بخش هوشمندسازی و اینترنت اشیا نیز پیشتاز باشد.
کلام آخر
شرکت گوگل این بار، برخلاف همیشه تغییرات بزرگ ظاهری رها کرده و بیشتر به تجربه کاربر از اندروید پرداخته است. اندروید ۱۱ از نظر ظاهری تفاوت آنچنانی با اندروید ۱۰ ندارد اما سرعت، امنیت و انعطافپذیری بیشتری به کاربر بخشیده است