هوآوی به سمت هارمونی خواهد رفت!
اوائل سپتامبر ۲۰۱۹، هوآوی، بزرگترین تولید کننده گوش در جهان، اعلام کرد که تا سال دیگر امادگی تعویض سیستمعامل تمام گوشیهایش را از اندروید به هارمونی خواهد داشت. حالا در سال ۲۰۲۰ هستیم و منتظریم ببینیم در روزهای آخر سال ۲۰۲۰، اتفاقی رخ خواهد داد یا نه! در این پست شما را بیشتر با هارمونی او-اس آشنا میکنیم.
سیستم عامل هارمونی چیست؟
توسعه سیستم عامل هارمونی که در چین با نام هانگ منگ شناخته شده در واقع سال ۲۰۱۲ استارت خورد. بنیان گذار شرکت هوآوی، رن ژانگ فی، در جلسهای محرمانه با مدیران اجرایی شرکت، از آنها خواست تا ایدههایی در رابطه با استقلال از گوگل ارائه کنند. چرا که شرکت بیش از همیشه در خطر تحریمهای آمریکا قرار گرفته بود. کابوسی که ماه می دو سال پیش به واقعیت تبدیل شد و گوشیهای جدید هوآوی، از خدمات گوگل محروم شدند. سه ماه بعد از اجرایی شدن این تحریمها هوآوی سیستم عامل خود یعنی هارمونی را معرفی کرد. زمانی که سیستم عامل هارمونی معرفی شد، شرکت هوآوی بارها تاکید کرد که قصد ندارد فعلا این سیستمعامل را بر روی گوشیهای خود، نصب کند. چرا که استفاده از اندروید هنوز اولین گزینه آنهاست و نمیخواهند اکوسیستم نرمافزاری خود را به هم بریزند.
برخلاف گوگل و اپل، که برای هر دستگاه، از سیستم عاملی مجزا استفاده میکنند، هارمونی میتواند بر روی هر دستگاهی نصب شده و با آن سازگار شود. برای اثبات همین ادعا هم بود زیر برند میان رده هوآوی یعنی آنر، اولین نمایشگر هوشمند با این سیستم عامل را آگوست سال پیش، وارد بازار کرد. طبق برنامهریزی این شرکت چینی، هارمونی در سال ۲۰۲۰ برای کامپیوترهای خانگی، گجتهای پوشیدنی و خودروهای هوشمند. در سال ۲۰۲۱، برای اسپیکرها و هدفونهای هوشمند؛ و در سال ۲۰۲۲، برای عینکهای واقعیت مجازی منتشر خواهد شد. به گفته ریچارد یو چنگ دانگ، سرپرست اجرایی گروه تجاری هوآوی؛ هدف این شرکت، توسعه پیشرفتهترین سیستم عامل جهان برای گوشیهای هوشمند نسل جدید و اینترنت اشیا است.
هانگ منگ در زبان چینی به چه معناست؟
هانگ منگ برای ما معنی خاصی ندارد اما استفاده از همین کلمه توسط هوآوی، در چین توجه افراد زیادی را به خود جلب کرده است. برخلاف شرکتها و توسعه دهندگان غربی که اکثرا از اسمهایی من درآوردی استفاده میکنند، شرکتهای چینی اکثرا از اسمهایی با ریشه در فرهنگ خود استفاده میکنند. هانگ منگ، نام شخصیتی در افسانههای چینی است که نماد هرج و مرج اولیه در جهان هستی است. جهان قبل از خلقت! برای خیلیها هواوی با انتخاب چنین اسمی برای سیتم عامل خودش، قصد دارد نشان دهد که از این هرج و مرج خواهد گذشت و از نو شروع خواهد کرد.
انتخاب نام هانگ منگ، در واقع دنباله رو رسمی است که هوآوی از ابتدا آن را دنبال کرده. انتخاب نامها از میان موجودات و مکانهای افسانهای! مثلا کایرین، نام پردازندههای شرکت هوآوی، از موجودی افسانهای و خوششانس به اسم کایلین گرفته شده است. یا چیپ سرور این کمپانی که کانپنگ نام دارد! پرندهای بزرگ و افسانهای که ابتدا یک ماهی بوده است. در آخر هم سرورهای هوآوی که تایشان را به یدک میکشند. کوهی که برای هزاران سال عبادتگاه مقدس چینیها است.
هارمونی، نسخه جدیدی از اندروید؟!
با اینکه این سیستم عامل قابلیت اجرای نرمافزارهای اندروید را دارد، جواب این سوال “نه” است. آگوست سال پیش، هنگام معرفی هارمونی، یو، با اشاره به اینکه ” انتقال نرمافزارهای اندروید به هارمونی بسیار راحت است و بیش از دو روز زمان نمیبرد” گفت: این سیستم عامل آماده نصب بر روی گوشیهای هوشمند است.
بزرگترین تفاوت بین هارمونی و و سیست عامل محبوب، IOS و اندروید، در چیزی به نام کرنال نهفته است. میشود گفت کرنال، پایه و اساس هر سیستم عاملی است. این کرنال است که تعامل با سختافزار را ممکن میکند، منابع دستگاه را محاسبه میکند و تصمیم میگیر هر برنامه به چه شکل اجرا شود. اندروید و IOS، از کرنالهای یکپارچه استفاده میکنند. به این معنا که هر چه برای برای اجرای سیستم عاملشان نیاز است، درون کرنال قرار گرفته. هارمونی اما، سیستم عاملی مبتنی بر میکرو کرنال است و طراحی شده تا بر روی همه دستگاهها اجرا شود. این یعنی میکرو-کرنال به جای کنترل همه چیز، به بخشهای کوچک دیگری برای انجام عملیاتهایش وابسته است.
بخواهیم سادهتر بگوییم، هارمونی شبیه به لگو است! یعنی میتوانید آن را به بخشهای کوچکی تقسیم کنید و دوباره سرهمشان کنید تا از قابلیتها و دستگاههای جدیدی پشتیبانی کند. سادهتر؟! مشکلی نیست! میکرو-کرنال از کرنال سبک تر و انعطافپذیر تر است. چرا که تنها وظیفه آن انجام عملیاتهای اولیه روی دستگاه است و هر فعالیت دیگری، خارج از کرنال انجام میشود. همین ویژگی است که هارمونی را انعطاف پذیر کرده و باعث شده روی هر سیستمی قابل نصب باشد.
یو در آخر اضافه کرد:
خیلی پیچیده است! اما آینده تمام سیستم عاملها به میکرو-کرنال وابسته است. باید سیستمعاملی را برای آینده توسعه دهیم که هر سناریویی در آن قابل اجرا باشد
چرا سیستم عاملهای محبوب کمی در جهان وجود دارند؟
توسعه سیستم عاملی یک پارچه که روی هر دستگاهی قابل اجرا باشد، واقعا سخت است. چرا که توسعه دهندگان باید تمامی پردازشهایی از نرمافزار و سختافزار این اکوسیستم انتظار میرود را بررسی کنند. در نتیجه توسعه یک سیستم عامل، پروژهای زمانبر و پرهزینه است. افزون بر همه اینها، توسعه دهندگان باید مطمئن شوند که نرمافزارهای موجود در بازار کنونی، بر روی این سیستم عامل جدید نیز، قابل اجرا هستند. در حال حاضر بیشترین نرمافزارها برای اندروید و IOS منتشر میشوند و سیستم عاملی که قادر به اجرای این برنامهها نباشد، عملا کاربردی ندارد.
تجربه گذشتگان!
در گذشته نیز تلاشهایی برای توسعه سیستم عاملهای جدید برای موبایل صورت گرفته که همگی شکست خوردهاند. برای مثال، مایکروسافت برای تشویق توسعه دهندگان نرمافزار به تولید برنامه برای ویندوزفون همه کار کرد. حتی پرداخت پول! مایکروسافت حتی سعی کرد برنامههای اندروید را بر روی ویندوزفون اجرا کند اما با تمام تلاشی که کرد، مجبور شد این پروژه را در سال ۲۰۱۷ به پایان برساند. سامسونگ هم چنین تجربهای دارد! این شرکت هم میخواست سیستم عامل تایزن را جایگزین اندروید کند. اما تمام تلاشهایش هیچ و پوچ شد!
از همه اینها میتوان نتیجه گرفت که اگر سیستم عامل هوآوی قادر به اجرای برنامههای اندروید نباشد، خیلی زود شکست میخورد. البته هوآوی ۱۰ سال است که در حال توسعه راه حلی برای این مشکل است. راه حلی به نام Ark compiler! توسعه دهندگان با استفاده از این برنامه میتوانند برنامههای اندرویدشان را با هارمونی سازگار کنند! یا توجه به گفته یو، این فرآیند یک یا دو روز وقت میگیرد تا برنامه خروجی آماده شود. لازم به ذکر است که برنامه خروجی با تمام دستگاههایی که از هارمونی استفاده میکنند، سازگار خواهد بود. بر خلاف روش گوگل، که در آن کدها به هنگام اجرای برنامه ترجمه میشوند، Ark compiler کدهای برنامه را به هنگام توسعه ترجمه میکند و همین باعث میشود نیازی به ترجمه کدها هنگام نصب برنامه برای اجرای آن نباشد.
هارمونی موفق میشود؟
ا
پل و گوگل با سیستم عاملهای خود، حدود ۹۹ درصد گوشیها را تحت سیطره خود دارند. بقیه سیستم عاملها، مثل تایزن یا سیستم عاملی که علی بابا توسعه داده، مجموعا یک درصد بازار را در دست دارند. اما چیزی که باعث شده به هارمونی امیدوار باشیم، وجود Ark compiler است که زمان اندکی برای پورت کردن برنامههای اندروید بر روی هارمونی نیاز دارد. با همه چیزهایی که گفته شد باید دید هوآوی برای پورت کردن برنامههای محبوب آمریکایی مانند فیسبوک و توئیتر چه میکند! همه چیز به همین نکات کوچک بستگی دارد.